Založ si blog

Hlupáci, či blázni?

Opäť sa vraciam k mojej obľúbenej rozprávke, Múdry Maťko a hlupáci/blázni. Niekde sú to hlupáci, inde používajú slovo blázni. Zaujalo má aký je medzi nimi vlastne rozdiel.

Slovník na internete uviedol hlupáka ako nerozvážneho človeka a blázna ako  nerozumného, nerozvážneho človeka. Takže sú to v podstate synonymá.

Chcel by som poukázať na ľudskú hlúposť a nerozvážnosť, ktorá spojená so sebeckosťou a arogantnosťou neohrozuje, v tejto dobe koronavírusu, len tých bláznov/hlupákov samých ale aj ľudí okolo nich a hlavne ich blízkych.

O hlúposti a sebeckosti niektorých vodcov vyspelého sveta som už písal. Ako Mudrý Maťko, keď som si už myslel, že už ďalšieho hlupáka nenájdem, našiel som.

Vedeli ste, že 38 % opýtaných v USA sa v jednom prieskume vyjadrilo že nebudú viac piť mexické pivo Corona, pretože spôsobuje Koronavírus. To pivo sa vyrába od roku 1925 a možno ešte skôr. Keby pivo Corona spôsobovalo koronavirus dúfam, že už by sme o tom vedeli.

 

Aldous Huxley, slávny anglický spisovateľ, napísal v jednej zo svojej kníh: „Ak sa neracionálne držíme svojej pravdy môže mať horšie následky ako keď spravíme dobre premyslenú chybu.“ Inými slovami, ak sa budeme tvrdohlavo držať hlúpej premisy dostaneme sa do väčších problémov ako keby sme si dobre premysleli ďalší krok, ktorý by bol chybný.

Ak budeme bláznivo počúvať niektorých našich lídrov, ktorý nám tvrdia, že všetko bude OK, že príde čoskoro vakcína, že teplé letné počasie všetko vyrieši, budeme mať veľké problémy.

Nepočúvajte ani falošných prorokov, ktorí sľubujú rýchle riešenia a zázračné lieky. Jeden takýto predáva tekuté striebro za 80 dolárov v americkej televízii, ktoré zaručene zničí koronavírus.

Buďme rozumní, zázračný liek neexistuje, je potrebné ho vyrobiť a bude to trvať 1-2 roky. Nevieme to urýchliť, lebo potrebujeme čas otestovať prípadné vakcíny aby nespôsobili náhodou ešte väčšie problémy.

Buďme ohľaduplní voči sebe a rozmýšľajme logicky. Nestretávajme sa zbytočne a to znamená ani v kostole. Pápež už povedal, že to nebude hriech ak sa nezúčastnime omše v najbližších týždňoch. Chápem, že ide Veľká noc, ale ohrozovať svojich blízkych je nezodpovedné a sebecké. Bude to smutné ak budeme musieť byť sami , bez rodiny, ale chceme byť spolu ešte roky, jedná Veľká Noc prebolí rýchlejšie ako prísť navždy o milovaného človeka. Chcete to risknúť

Musíme byť ohľaduplní voči druhým, ak budeme sebecky myslieť na svoje potreby. My chceme rúška pre seba, ostatným netreba. My potrebujeme mať istotu toaletného papiera na najbližší rok, iní nech sa utierajú pre mňa za mňa lupúchmi ak ich teraz niekde nájdu. A mali by sme žalovať na tých, ktorí nemajú zmysel pre fair play a ohľaduplnosť.

Nazvať sebcov hlupákmi je ľahké. Alebo nie? Moja mama povedala že bude chodiť do kostola keby čo bolo. Je profesorka na univerzite, podľa mňa aj iných nie je hlúpa, čo sa týka inteligencie. Čo sa týka nerozvážnosti, to už je iné.

Nebuďme hlúpi, ani blázni, teda nerozvážni. Jesť božie telo z toho istého kalicha, piť z toho istého pohára, jesť tou istou lyžičkou, neumývať si ruky, chodiť von bez rúšok je bláznovstvo. Nerozvážne môžu byť deti, ale my starší sme tu na to aby sme ich usmernili. Nerobme si medzi sebou ešte viac my starší, rozumnejší svojim hlúpym správaním.

 

Buďme PUNKZ.

 

Počúvajme expertov

Umývajme si ruky pravidelne

Nechoďme zbytočne von

Zodpovedne pristupujme k sebe aj ostatným.

Vedec Trump či Doktor Trump?

24.04.2020

Ako sa hovorí, keď ste si už mysleli, že už nemôže prísť s ničím blbším, on vás prekvapí a predsa len príde. Už sme si zvykli, že Trump nemá blízko k vede a nechápe ju. Keby bol aspoň ticho a nemiešal sa do vedcov, do expertov, ale on predsa nemôže nechať niekoho iného byť stredobodom pozornosti, on chce byť expert tiež a radiť ľuďom. Na poslednej svojej [...]

Bitka o nadvládu nad Zemou. Pokorní či arogantní?

10.04.2020

Pokorní zdedia zem. Zjednodušene povedané v Biblii. Je to už asi 35 rokov čo som v škole študoval Bibliu ale verše z 5 kapitoly Matúšovho evanjelia si asi pamätá skoro každý. Verš 5 hovorí “Blahoslovení sú pokorní, lebo oni zdedia zem”. Niekde to prekladajú ako tichí, ale o to tu teraz neide. V angličtine to prekladajú ako “meek”. Meek je výstižné. [...]

2020 rok bez party a osláv

09.04.2020

2020 bude pre ľudí, ktorí majú radi party a zábavu medzi ľuďmi asi Annus horribilis. TAk skoro sa asi bary, krčmy, diskotéky a reštaurácie neotvoria. O koncertoch a divadlách a veľkých športových podujatiach s fanúšikmi môžme len snívať. Vyzerá to tak, že najhoršie ohniská kde sa Covid 19 začal šíriť boli podujatia kde bolo pokope viac ľudí a boli dlho spolu [...]

francúzsko, polícia

Francúzska polícia v Rouene zastrelila útočníka, ktorý chcel podpáliť synagógu

17.05.2024 11:54

Od prepuknutia bojov v Pásme Gazy sa vo Francúzsku výrazne zvýšil počet antisemitských činov.

Peter Pellegrini

Pellegrini: Bolo by správne vyslať signál, že atentátnici a teroristi nemôžu paralyzovať fungovanie štátu

17.05.2024 11:33

Rokovanie NR SR je momentálne prerušené do utorka 21. mája, a to v kontexte atentátu na premiéra Roberta Fica.

UA Vojak / UA Armáda /

Slovák bojuje v epicentre najväčších bitiek Charkovskej oblasti. Čo hovorí na situáciu?

17.05.2024 11:00

Boje sa vedú o každú ulicu, o každý dom. Rusi majú veľké straty, ale ich veleniu to očividne neprekáža, vysvetľuje slovenský bojovník.

lukáš machala

Rezort kultúry nepoprel účasť konšpirátora Machalu v projekte mediálnej výchovy. Do učiva vraj zasahovať nebude

17.05.2024 10:52

Ministerstvo kultúry má v pláne spolu s ministerstvom školstva zabezpečovať riadny výkon mediálnej výchovy pre základné a stredné školy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 77921x
Priemerná čítanosť článkov: 4101x

Autor blogu

Kategórie